Citroncheesecake med blåbär
Botten:
12 digestivekex (halvt paket) (Jag använde istället hälften digestivekex och hälften Brago mördegskex)
75 g rumsvamt smör
Fyllning:
400 g philadelphiaost
3 dl grädde
1 citron (rivet skal och saft)
2 1/2 dl florsocker
5 gelatinblad eller liknande
1/2 dl vatten
Blåbärsgelé:
Ungefär 1 dl blåbär
1 dl florsocker
1 dl vatten
2 gelatinblad
Mixa digestivekex och smör och tryck i en smord form med löstagbar botten. Baka i ca 10 minuter i 175C. Låt svalna.
Lägg de fem gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur dem och smält dem på svag värme i 0,5 dl vatten och låt svalna. Kör ost, vispad grädde, florsocker, citronskal, citronsaft och gelatin i en mixer (eller med elvisp) till en jämn smet. Häll smeten över kakbottnen, ställ in i kylen och låt stelna minst en timme.
Blötlägg de två gelatinbladen till gelén i kallt vatten. Krama ur. Smält florsockret i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten. Tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta i sockervattnet på svag värme. Låt blandningen svalna och tillsätt blåbär. Häll blandningen över den stelnade ostkrämen och låt cheesecaken stå svalt i minst två timmar.
Extra:
Använd marabou mjölkchoklad eller blockchoklad som du smälter i varmt vattenbad för att sedan trycka ut former på bakpapper/folie/plastpåse eller liknande med hjälp av en sprits. Låt formerna stelna.
Vispa ihop grädde med citronsaft, lite florsocker och vaniljsocker och sen blanda i gelatin. Du använder det här för att göra lite dekorationer som du vill. När du gjort det sätter du ut chokladformerna ovanpå.
Jag kan aldrig hålla mig till originalreceptet. Någon som känner igen dig?
Wow, vad fin den blev! Citroncheesecake, gott! Tänk om man finge smaka!